Vuurwerkcursus

Eind dit jaar staan de feestdagen weer voor de deur. Een tijd die voor veel mensen gelijk staat aan warmte en gezelligheid maar die door veel honden ervaren wordt als een periode van lawaai en angst.

Met name rond Oud & Nieuw leven veel honden in voortdurende stress en angst door hun angst voor knal- en siervuurwerk. Honden uiten hun angsten op verschillende manieren, uiteenlopend van: wegkruipen, onrustig heen en weer lopen door het huis, niet meer naar buiten durven, onzindelijk worden tot zelfs agressiviteit naar de eigenaren of epileptische aanvallen.

De “slaaptabletjes” van de dierenarts helpen –soms- wel tijdens oudejaarsnacht maar bieden geen oplossing in de vaak vreselijke weken vooraf aan het feest.

Voor het tiende jaar organiseert Tinley-Gedragstherapeut Mark Wibier specialistische cursussen voor honden met angst voor vuurwerk, en angst voor andere harde geluiden. Aan de hand van diverse, speciaal voor dit soort therapieën bestemde CD’s worden honden en hun eigenaren allerlei technieken aangeleerd om de angst voor vuurwerk weg te nemen of tenminste te verlichten. Mark Wibier maakt gebruik van allerlei positieve methodieken die de angst systematisch verminderen.

Doordat de training zeer individueel gericht is wordt de methodiek aan de hond aangepast, zodat er sprake is van een zo’n optimaal mogelijk effect.

Tegelijkertijd worden de eigenaren geleerd hoe er in de eigen omgeving gehandeld moet om het gedrag van de hond te verbeteren. Niet alleen de hond leren, de eigenaren ook!

Op veler verzoek wordt er ook in 2014 weer een cursus gestart voor puppies. Deze cursus is bedoeld als preventie voor mogelijke angst voor vuurwerk. Alle honden die nog geen Oud & Nieuw hebben meegemaakt komen in aanmerking voor deze cursus die er op gericht is honden vertrouwd te maken met elke vorm van lawaai dat vuurwerk maakt. Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt zeker bij jonge honden.

De cursus is bestemd voor honden met angst voor vuurwerk. Vanaf medio Oktober 2014 wordt deze weer gehouden in de DTC-hondenschool in Schoonebeek, zowel ’s-avonds als overdag.

Om therapieën voor angst en fobieën toe kunnen behandelen is specialistische kennis van het hondengedrag en leerpsychologie vereist. Mark Wibier is gediplomeerd en erkend gedragstherapeut voor honden, aangesloten bij Tinley, een van de meest gerenommeerde organisaties van Gedragstherapeuten.

Er zijn ook vaak onopgeleide mensen bezig met gedragstherapie en vuurwerkcursussen, hetgeen grote risico’s voor de honden met zich meebrengt.