DTC Dog Training Center
De beste en leukste hondenschool van Drenthe !
Home Les-uren Evenementen Cursussen Gedragstherapie Uitslagen Diversen Links
Wat is gedragstherapie
Puppie-gedragstesten bij fokkers
Welke hond past bij ons gezin?
Yuppie Puppie syndroom
Broodje poep
Mijn hond is dominant
Het Nee commando
Slipketting....NEE

“UIT LIEFDE VOOR MIJN HOND KOCHT IK HEM EEN SLIPKETTING”

Jarenlang  was de slipketting een verplicht attribuut in de training van honden. In de toen en vaak nu ook nog heersende opvatting kon een hond niet leren fatsoenlijk te volgen, zitten en afgaan zonder correcties van een wurgketting. De vriendelijke benaming van wurgketting is slipketting, dat klinkt nu eenmaal beter.

In de laatste jaren is het gebruik van de slipketting in onmin geraakt. Steeds meer verenigingen staan het gebruik ervan niet meer toe, maar passen andere methodes en vriendelijkere materialen toe om honden de nodige oefeningen aan te leren. Daar zijn drie redenen voor. In willekeurige volgorde zijn die drie: schoonheid, gezondheid en gedrag.

Een kale plek aan de rechterkant van de hals zie je heel veel bij honden die een slipketting dragen. Haren breken af door de schakels van de ketting. Een veter rijgen door de slipketting werkt meestal onvoldoende. De plek wordt alleen maar minder groot en minder opvallend

Kale plekken in de hals schaden slechts het uiterlijk van de hond. Veel erger wordt wanneer het verkeerd gebruik van de slipketting de gezondheid en gedrag van de hond schaadt.

Trainen met de slipketting betekent automatisch straf gericht trainen. Tenslotte wordt de hond pijn toe gediend voor gedrag dat u niet wenst. In mijn eigen filosofie is het opvoeden –dus trainen- van honden als volgt te omschrijven: het begrijpbaar maken van woorden die behoren bij bepaalde handelingen, het stimuleren van goed gedrag en het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen hond zijn eigenaren.

Ongewenst gedrag straffen door het toedienen van pijn is het tegenovergestelde van goed gedrag stimuleren. De noodzakelijke vertrouwensband wordt ondermijnd door het geven van pijnprikkels voor gedrag waarvan de hond zich niet bewust is. Met andere woorden: een ruk aan de slipketting voor –bijvoorbeeld- trekken aan de lijn is nutteloos als de hond niet weet dat niet trekken aan de lijn beter is. Zo’n ruk kan zelfs schadelijk zijn. Aan straf zitten een paar grote kanttekeningen. De belangrijkste effecten van straf zijn:

¨       Straf probeert alleen iets af te leren en niets aan te leren;

¨       Straf onderdrukt vaak ook gewenst gedrag. De gestrafte wordt dan passief, apatisch of ongevoelig;

¨       Straf kan angst, weerstand en agressie oproepen als het dier de straf niet kan ontlopen;

¨       Straf kan veel sneller tot leren tot vermijden dan tot afleren. Het dier zal het gedrag niet vertonen als er een mogelijke bestraffer in de buurt is, maar wel op andere momenten. Ook zal hij de trainers mijden en als negatief ervaren.

Veel honden in mijn gedragstherapiepraktijk vertonen aangeleerde agressie naar honden en mensen doordat de link tussen de pijn van de ruk aan de slipketting en het ongewenste gedrag verkeerd gelegd is. Erger nog, deze honden hebben een link gelegd tussen pijn en de agressie veroorzakende prikkel. Dat wil niets anders zeggen dat de honden de pijn verbonden hebben aan mensen, andere dieren of verkeer. In bijna alle gevallen hebben de honden enig vertrouwen verloren en tonen angstagressie.

De gezondheid van de hond kan door verkeerd gebruik van de slipketting ook ernstig in gevaar komen.

Let u er eens op hoeveel honden er met een strakke ketting rondlopen op straat. De strakke ketting geeft een continu druk op de huid en de spieren. De druk heeft veelal kneuzingen en bloeduitstortingen en dus benauwdheid door te hoge druk op de luchtpijp tot gevolg. Bloeduitstortingen komen ook veelvuldig voor bij ‘normale’ correcties.

Een ketting hoog in de nek, achter de oren, zoals dat vaak gedaan wordt om ongevoeligere honden te corrigeren, geeft een kans op verbrijzeling van het strottehoofd. Boven in de hals heeft een hond minder spieren. De klap van de ruk moet dan opgevangen worden door weefsel. Ook schade aan de luchtpijp en/ of slokdarm komt voor. Dat kan leiden tot chronische klachten bij ademhalen, eten en drinken en/of aan de lijn lopen.

Het lichaam zorgt tot op enige hoogte zelf voor compensatie van die correcties. De nek wordt gespierder. Veel honden hebben een bespiering in de nek waar je “u” tegen zegt. Het compensatievermogen is echter begrenst. En daarbij, compensatie komt pas in beeld als er iets al mis is.

Een te harde correctie met de slipketting hoog achter de oren kan zelfs leiden tot blindheid!

Wervelproblemen kunnen ontstaan door het eerst laten vieren van de lijn –met een te strakke lijn kun je tenslotte niet goed corrigeren- en vervolgens een te harde ruk. Whiplashes, zweepslagen, kunnen het gevolg zijn.

©Mark Wibier

Tinley-gedragstherapeut voor honden

Tel.0524-531525