Column Puberhond

Door: Mark Wibier

In het proces naar volwassenheid moeten honden verschillende fases doorlopen. Een van de meest ingrijpende fases in het hondenleven is de puberteitsfase. In de puberteitsfase ontstaan vele probleemgedragingen in en rond huis.

Probleemgedragingen zijn onder andere: trekken aan de lijn, niet of nauwelijks reageren op commando’s, grommen en ‘bewaken’ bij zijn voerbak/ bot/ speelgoed of op de stoel/ bank, aandacht eisend gedrag (= onder andere de neus onder uw arm duwen om aangehaald te worden, piepen om aandacht, met het lichaam tegen uw benen schuren terwijl u bijvoorbeeld televisie kijkt en geen notie van hem neemt.).

De puberhond gaat nu uitproberen hoe uw grenzen liggen of u bereid bent ze aan te passen. Het succes met dergelijke gedragingen wordt bepaald door alle zwaktemomenten en signalen, die door de leden van het huishouden worden afgegeven. Door in te gaan op dringende en dreinende verzoeken van uw puberende yup geeft u hem de gelegenheid promotie te maken in uw huishouden.

De confrontatie aangaan met uw hond door hem (of haar) fysiek hard aan te pakken zal een grote kans op escalatie geven. Ongewenst gedrag beantwoorden met fysiek harde correcties geeft een grote kans op blijvende verergering van het ongewenste gedrag. U bent dan nog verder van huis. Heel belangrijk, eigen alles bepalend, is sterk in uw schoenen blijven staan. Blijf van u zelf uitgaan, want tenslotte wordt u geacht diegene te zijn die de huisregels bepaalt zijn en ervoor zorgt draagt, dat ze ook uitgevoerd worden.

Als er agressie (grommen, uitvallen, bijten) in het spel is, is het verstandig contact op te nemen met de Tinley Gerdagstherapeuten. Individuele, deskundige aanpak van de probleemgedragingen is dan nodig. Ik kan u aanraden niet zelf te gaan experimenteren met agressie. De gevolgen kunnen enorm zijn. Tinley-Gedragstherapeut Mark Wibier

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.